پشتيبان:

قبل از پرداختن به نكاتي كه شما را در استفاده‌ي بهينه از زمان ياري مي‌كنند، مسأله‌ي مهمي وجود دارد كه نبايد از نظر دور داشت. اين مسأله، تهيه‌ي پشتيبان است. هر درايو ديسك‌سختي بالاخره روزي خراب مي‌شود و تمام داده‌هاي موجود بر روي آن از بين مي‌روند، مگر اين كه شما از آنها يك پشتيبان تهيه كرده باشيد. بنابراين توصيه مي‌شود در انتهاي هر روزٍ كاري، سعي كنيد دقايقي را صرف تهيه‌ي پشتيبان از كار آن روز بر روي يك ديسك ZIP ،  ديسكت و يا هر رسانه‌ي ذخيره‌سازي ديگر نماييد. پس از مدتي، تهيه‌ي پشتيبان در پايان هر روز قبل از خاموش كردن PC براي شما تبديل به يك عادت مي‌شود.

 مهندسي محيط كار

 مهندسي محيط كار به سلامتي بدن در حين كار توجه كرده و ابزار موجود در محيط كار را به نحوي طراحي مي‌كند كه هرچه بيشتر با فيزيك بدن نزديكي و همخواني داشته باشد، اما كاربران نيز بايد در استفاده از وسايل محيط كار نكاتي را رعايت كنند.

حفاظت از چشم:  سرتان را در موقعيتي كاملاً راحت نگه داشته، از فاصله‌ي مناسبي به مانيتور نگاه كرده و اين فاصله را حفظ كنيد. سالانه تعداد بيشماري از مردم تنها به علت مشكلات ناشي از كار با كامپيوتر به چشم‌پزشك مراجعه مي‌كنند. در حين كار هر چند وقت يكبار به چشمان‌تان استراحت دهيد. پلك زدن براي آرامش چشمان‌تان مفيد است. هيچ‌گاه به صفحه مانيتور زل نزنيد. فونت متن صفحه‌ي مانيتور را درشت‌تر كنيد، يعني به‌جاي فونت 10 از فونت 12 يا 14 استفاده نماييد تا مطالب را راحت‌تر بخوانيد.

حفاظت از ستون فقرات:‌ هنگام استفاده از مانيتور سعي كنيد درست نشستن را رعايت نماييد. از صندلي‌هايي استفاده كنيد كه اصول ارگونوميك (مهندسي محيط كار) در آنها رعايت شده است و در درست نشستن  به شما كمك مي‌كنند.

نور مناسب:  نور مناسب در محيط كار خصوصاً هنگام استفاده از مانيتور بسيار مهم است. از تابيدن مستقيم نور به صفحه‌ي مانيتور خودداري كنيد. همچنين شدت نور موجود در محيط نبايد زياد باشد و سعي كنيد زاويه‌ي تابش آن به مانيتور 90 درجه باشد.

حالت دستان هنگام استفاده از صفحه كليد:  دست، مچ و ساعدتان را در موقعيتي طبيعي و راحت نگه داريد.اين سه بايد در يك خط مستقيم قرار گيرند و با بازوان شما زاويه‌ي90 درجه را تشكيل دهند. هنگام تايپ كردن سعي كنيد بسيار نرم و راحت كليدها را فشار دهيد.

حركت دادن به بدن در فواصل كار: همواره پس از مدتي كار كردن، زمان كوتاهي را استراحت كرده ، به بدنتان حركت داده و سپس مجدداً كارتان را از سر بگيريد.

صفحه كليد

البته از صفحه كليد زماني استفاده مي‌كنيم كه كار با ماوس ممكن نباشد.

تغيير فونت: وقتي شما در حال استفاده از يك سند در محيط Word هستيد، مي‌‌توانيد با استفاده از صفحه كليد اندازه و شيوه‌ي نگارش فونت‌ها را تغيير دهيد. به سادگي با فشار دادن كليدهاي Ctrl و A مي‌توانيد تمام سند تايپ شده را انتخاب كنيد. سپس با فشردن Alt و O منوي Format را باز كرده و براي فونت‌تان اندازه و شيوه‌ي نگارش تعيين نماييد.

برش متن:  براي برش (Cut) متن، ابتدا با استفاده از ماوس و يا با پايين نگه داشتن كليد Shift و فشردن يكي از كليد‌هاي جهت‌دار( با توجه به جهتي كه متن شما قرار دارد) متن مورد نظر را برجسته كرده و سپس با فشردن كليدهاي Ctrl و X آن را حذف كنيد.

كپي كردن: براي كپي كردن، كليدهاي Ctrl و C را فشار دهيد.

اضافه كردن (Past): براي  اضافه كردن متني كه كپي كرده‌ايد و يا بريده‌ايد ، كليدهاي Ctrl و V‌ را فشار دهيد.

ذخيره كردن:  براي اين‌كه از طريق صفحه‌كليد خيلي سريع عمل ذخيره‌كردن را انجام دهيد. از كليدهاي Ctrl و S استفاده كنيد.اين عمل خيلي سريع‌تر از آن است كه منوي File را باز كرده و گزينه‌يSave را انتخاب نماييد.

چاپ سريع: براي اين كه خيلي سريع عمل چاپ را انتخاب و اجرا كنيد، ابتدا كليدهاي Ctrl و P را فشار دهيد تا كادر گفتگوي مربوط به چاپگر باز شود. سپس با فشردن Enter عمل چاپ آغاز مي‌گردد.

البته كليدهاي تركيبي در برنامه‌هاي  مختلف با يكديگر فرق مي‌كنند اما در نهايت با يادگيري آنها مي‌توانيد در هر برنامه‌اي اعمال كامپيوتري را سريع‌تر انجام داده و در زمان صرفه‌جويي نماييد. يك جفت ديگر از كليدهاي تركيبي، كليدهاي Alt و Tab مي‌باشند كه از آنها براي جابه‌جايي سريع از يك برنامه‌ي كاربردي باز شده به يك برنامه‌ي كاربردي ديگر استفاده مي‌شود. چنين ترفندي مي‌تواند به طور قابل ملاحظه‌اي موجب صرفه‌جويي در زمان گردد. براي مثال در نظر بگيريد كه شما برنامه‌اي مانند صفحه گسترده را باز كرده و از طرفي به موسيقي هم گوش مي‌دهيد و به اينترنت هم متصل هستيد. اگر شما در حال كار با برنامه‌ي صفحه‌ي گسترده باشيد و از طرفي بخواهيد صداي آهنگي كه پخش مي‌شود را زياد كنيد، مي‌توانيد از كليدهاي تركيبي Alt و Tab استفاده كنيد. با فشردن اين كليدها ابتدا كادري ظاهر مي‌شود كه مي‌توانيد برنامه‌هاي درحال اجرا را داخل آن مشاهده ‌كنيد. همزمان با پايين نگه داشتن Alt و با فشردن Tab مي‌توانيد برنامه‌ي مورد نظر را انتخاب كرده و با رها كردن Alt پنجره‌ي مربوط به آن برنامه باز مي‌شود. پس از انجام تغييرات دلخواه در پنجره‌ي بازشده، مجدداً با فشردن Alt و Tab مي‌توانيد آن برنامه را كوچك (Minimize) كرده و به برنامه‌اي كه قبلاً در حال كار با آن بوديد برگرديد.

كليد ويندوز: بر روي صفحه‌كليد، كليدي با آرم ويندوز نيز وجود دارد. اين كليد در قسمت پايين صفحه كليد قرار گرفته و براي شما امكان دستيابي فوري به منوي Start را فراهم مي‌كند. لازم نيست اين كليد را مانند Alt پايين نگه داشته و كليد ديگري را فشار دهيد بلكه پس از فشردن و رها كردن آن با فشردن يك كليد ديگر مي‌توانيد فرماني را وارد سازيد. براي مثال اگر پس از فشردن اين كليد، حرف E را فشار دهيد خيلي سريع برنامه‌ي Microsoft Explorer براي شما باز خواهد شد. اگر كليد M را فشار دهيد تمام برنامه‌هاي موجود بر روي صفحه‌ي مانيتور كوچك (Minimize) مي‌شوند. و يا اگر كليد H  را فشار دهيد، پنجره‌ي Help ويندوز باز خواهد شد. براي خاموش كردن سريع مي‌توانيد هنگام بالا آمدن كليد ويندوز، حرف U را فشار داده و پس از باز شدن كادر تبادلي Shut Down ، با فشردن Enter آن را تاييد نماييد.

 نوار وظيفه (Task Bar)

 يكي ديگر از راه‌هاي سرعت بخشيدن به باز  شدن برنامه‌ها، استفاده از نوار وظيفه است. نوار وظيفه يك فضاي خاكستري رنگ است كه در پايين صفحه‌ي مانيتور قرار دارد و دكمه‌ي Start در آن ديده مي‌شود. همچنين در نوار وظيفه آيكون برنامه‌هاي بازشده‌اي كه در حال اجرا هستند، ساعت و موارد ديگر را نيز مي‌توانيد مشاهده كنيد.


بازگشت به فهرست مقالات | بازگشت به صفحه اصلی